Przeciwzapalny krem z dyni - jesienne wsparcie organizmu
PAWEŁ SZEWCZYK • dawno temu • 7 komentarzyJesień za oknem, o przeziębienie nie jest trudno. Dynia, bogata w karotenoidy, cebula i czosnek obfitujące w naturalne antybiotyki, przeciwzapalna kurkuma i przeciwkaszlowy imbir, posiadający tez właściwości uśmierzające ból? To właśnie to czego potrzebujesz!
Składniki
- 800–900 g dyni (lub 500g mrożonej kostki)
- 3–4 ziemniaki – ok. 300g
- 20 ml oliwy
- 1 średnia cebula
- 2–3 ząbki czosnku
- Łyżeczka kurkumy
- 0,5 cm świeżego tartego imbiru
- 1 spory pomidor
- 1,5 szklanki bulionu
- ¾-1 szklanki mleka kokosowego
Zupa krem
Dynię i ziemniaki obieramy, z dyni usuwamy nasiona, miąższ oraz ziemniaki kroimy w kostkę. Na oliwie szklimy cebulę krojoną w piórka, pod koniec dodając drobno siekany czosnek. Wlewamy gorący bulion, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy imbir oraz kurkumę, gotujemy około 10 minut.
Pomidora parzymy, obieramy, rozkrajamy. Usuwamy „kręgosłup” i gniazda nasienne, miąższ kroimy w drobną kostkę, po czym dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości warzyw po czym blendujemy z dodatkiem mleka kokosowego.
Grzanki
Bułkę kroimy w kostkę. W szklanym pojemniku z pokrywką robimy „marynatę” – łączymy zioła, przyprawy i oliwę. Do pojemnika dodajemy kosteczki z bułki, dokładnie mieszamy po czym zamykamy i potrząsamy by dokładnie je obtoczyć. Podsmażamy na patelni teflonowej/ceramicznej po czym – opcjonalnie – wrzucamy grzanki do nagrzanego piekarnika – 10 stopni z termo obiegiem – na 3–5 minut .
Źródło: Szewska Pasja
Ten artykuł ma 7 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze